Beleggen in JDE Peet’s, wat moet je weten?

Douwe Egberts is een onderneming in koffie en thee, dat in 1753 werd opgericht in het Nederlandse plaatsje Joure. Op de beurs kan je handelen in aandelen van Douwe Egberts door aandelen te kopen van het moederbedrijf JDE Peet’s.

JDE Peet’s heeft niet alleen het koffiemerk Douwe Egberts, maar ook het theemerk Pickwick. Naast koffie en thee handelt het bedrijf ook koffie machines en kopjes. JDE staat voor Jacobs Douwe Egberts.

Geschiedenis van Douwe Egberts

De geschiedenis van Douwe Egberts begon in 1753, toen het bedrijf werd opgericht door Egbert Douwes en Akke Thysses. Op dat moment was DE een winkeltje in Idskenhuizen, waar het “koloniale waren” zoals kruidenierswaren en chocolade. Tientallen jaren later werd het bedrijf overgenomen door Egberts zoon Douwe Egberts, waarna de winkel ook begon met de verkoop van koffie, thee en tabak.

Sinds de overname heeft Douwe zich bezig gehouden met het uitbreiden van de vestigingen in Nederland. In Europa werden pas na de Tweede Wereldoorlog winkels geopend in onder andere Frankrijk, Spanje en Denemarken.

In 1978 werd DE overgenomen door Sara Lee Corporation. Daarna volgde er verschillende overnames van DE, waaronder Duyvis (1987) en Van Nelle (1989) en Coffee Company (2011). Ook verkocht DE een aantal merken, waaronder de tabak producent Imperial Tobacco (1998) en Duyvis (2006).

Lees ook:  Beleggen in Shell, wat moet je weten?

Een van de grote uitvindingen van DE is de Senseo, dat in 2001 werd geïntroduceerd op de markt als een goedkope en gemakkelijke manier om koffie te zetten. Door koffiepads in een apparaat te stoppen werd het mogelijk om voor 1 persoon een kopje koffie te zetten.

Beursgang

In 2012 bracht Sara Lee Corporation het bedrijf naar de beurs om het af te stoten. Sinds juni stond het bedrijf op de Nederlandse beurs onder de naam D.E Master Blenders 1753 NV.

Echter was de handel in het aandeel van korte duur, door een overnamebod van JAB in maart 2013. De overname werd in oktober 2013 afgerond en het bedrijf was na iets meer dan een jaar weer van de beurs.

In mei 2015 vond een fusie plaats met Mondelez en in december 2019 fuseerde het bedrijf met Peet’s Coffee, waardoor de naam JDE Peet’s ontstond. Kort daarna maakte het bedrijf bekend weer naar de beurs te willen gaan.

Sinds 29 mei 2020 zijn JDE Peet’s aandelen op de beurs te verhandelen. Particuliere beleggers konden zich niet inschrijven voor aandelen en konden pas bij de eerste handelsdag de aandelen kopen. De introductieprijs van het aandeel was 31,50 euro, maar steeg door de grote vraag de eerste dag 11% in waarde.

Lees ook:  Beleggen in BAM, wat moet je weten?

Merken van JDE Peet’s

  • Douwe Egberts
  • Pickwick
  • Kanis & Gunnink
  • Van Nelle
  • Piazza d’Oro
  • Moccona
  • Cafitesse
  • Coffee Company
  • Laurentis
  • Senseo