Beleggen in Walt Disney, wat moet je weten?

The Walt Disney Company werd opgericht in Californië op 16 oktober 1923 door Walt Disney. Sinds 1962 staat het bedrijf genoteerd op de New York Stock Exchange, waardoor het mogelijk is om te beleggen in Walt Disney.

Bedrijfsonderdelen van The Walt Disney Company

Het Amerikaanse bedrijf is voornamelijk bekend van de productie van films voor kinderen. Naast de productie van films heeft Disney verschillende andere activiteiten, waaronder vele pretparken en eigen streaming diensten. De activiteiten kunnen worden onderverdeeld in vier bedrijfsonderdelen:

  1. Walt Disney Studio Entertainment, verantwoordelijk voor de productie van films en muziek;
  2. Walt Disney Parks, verantwoordelijk voor de themaparken;
  3. Media Networks, verantwoordelijk voor de entertainment op radio en televisie;
  4. Direct-To-Consumer & International, verantwoordelijk voor producten voor consumenten, zoals Disney+ en Hulu.

Producent van films en muziek

De grootste activiteit van Walt Disney is de productie van films en muziek, wat gedaan wordt met de dochteronderneming Walt Disney Studio Entertainment. Verschillende film studios vallen onder deze onderneming, waaronder Walt Disney Pictures, Touchstone Pictures en Hollywood Pictures.

In januari 2006 werd Pixar overgenomen door Walt Disney Studio Entertainment, waardoor het bedrijf verantwoordelijk werd voor de meeste kinderfilms en series.

Ook in 2019 deed Walt Disney een grote overname, namelijk de overname op 21st Century Fox. De overname was verantwoordelijk voor grote producties, waaronder The Simpsons en documentaire kanaal National Geographic.

Lees ook:  Beleggen in Sonos, wat moet je weten?

Walt Disney Parks

Naast de productie van films en series is The Walt Disney Company eigenaar van verschillende Walt Disney parken. Het bedrijf heeft zes parken over de wereld, waaronder in Tokio, Parijs en Orlando. Daarnaast heeft het bedrijf een eigen Disney Cruise Line.

Het eerste park werd opgezet in Anaheim, in de Amerikaanse staat Californië, welke werd geopend op 17 juli 1955.

Media Networks

Het bedrijf Media Networks is verantwoordelijk voor televisie en radiozenders. In Nederland heeft Disney drie verschillende televisiezenders, namelijk Disney Channel, Disney XD en Disney Junior.

Het bedrijfsonderdeel werd gestart na de overname van American Broadcasting Company (ABC) in 1996. Naast Disney Channel is ook sportkanaal ESPN een van de kanalen waar Disney verantwoordelijk voor is.

Direct-To-Consumer & International

Tot slot heeft Walt Disney Company de afgelopen jaren flink ingezet op het direct benaderen van consumenten. Streaming diensten zoals Disney+, Hulu en ESPN+ zijn met een flink tempo opgebouwd en ingericht om wereldwijd beschikbaar te zijn.

Met Disney+ focust de streamingdienst zich voornamelijk op het aanbieden van films en series voor kinderen, terwijl Hulu juist de focus heeft op series voor volwassenen en het bekijken van online televisie.

Beleggen in walt disney
Disney Plus is een streaming dienst van Walt Disney, gestart in 2019.

Tot slot is de sportdienst ESPN+ verantwoordelijk voor het online streamen van sport, waaronder basketbal, voetbal en meer.

Lees ook:  Beleggen in Sonos, wat moet je weten?

Koers van Walt Disney

In 2019 had The Walt Disney Company een omzet van 69,6 miljard dollar, waarvan 10,4 miljard dollar winst overbleef.

De afgelopen jaren heeft Walt Disney veel geïnvesteerd in nieuwe platformen en overnames. Zo is het bedrijf in 2019 gestart met het uitrollen van een wereldwijd streaming platform onder de naam Disney+, waar consumenten een abonnement kunnen afnemen om naar films en series van Disney te kijken.

Daarnaast heeft het bedrijf de aankoop van 21st Century Fox in 2019 afgerond, een overname waarvoor een bedrag van 71 miljard dollar betaald is.

Betaald Walt Disney dividend?

The Walt Disney Company betaald dividend uit aan haar aandeelhouders. Deze winstuitkering was in 2019 een bedrag van 1.76 dollar, wat in twee termijnen is uitgekeerd.

Zowel in januari als juli 2019 werd een winstuitkering van 0,88 dollar uitbetaald. In 2018 was het dividend 1.72 dollar.

Beleggen in Walt Disney

The Walt Disney Company is het grootste mediabedrijf in de entertainment industrie. Met een omzet van 70 miljard dollar en een blijvende groei door overname van bedrijven is het een mooi aandeel om aan te kopen.

Naast de groeikansen heeft bijna iedereen wel een persoonlijke band met Walt Disney, doordat je bent opgegroeid met films en pretparken van het bedrijf. Dat maakt de aankoop van aandelen in Walt Disney net wat leuker!

Lees ook:  Beleggen in Sonos, wat moet je weten?

Beleggen in Walt Disney kan met een account bij DEGIRO. Het aandeel staat genoteerd op de Amerikaanse beurs, waardoor de handel pas halverwege de middag start en tot laat in de avond doorgaat.