Beleggen met een hefboom, hoe werkt dat?

Beleggen met een hefboom is een bekende werkmethode voor beleggers om snel rendement te kunnen verkrijgen op aandelen. In de financiële wereld staat deze methode bekend onder de naam CFD, wat staat voor Contract for difference. Maar hoe werkt een hefboom en wat zijn de gevolgen als je hiermee aan de slag gaat?

Met een CFD koop je een hoeveelheid aandelen met een hefboom, een factor. Bij een aandelen transactie leg je zelf een bedrag in voor de aanschaf van de aandelen, maar door de hefboom koop je de hoeveelheid aandelen keer de factor van de hefboom. Vaak is de hefboom 20, waarbij je met een hefboom dus twintig keer meer aandelen koopt.

De broker financiert het bedrag dat nodig is om de aandelen te kopen waarvoor de belegger zelf geen inleg heeft gedaan. Hierover moet een rente betaald worden, je bent namelijk aan het beleggen met geleend geld. Bij het starten van een aandelen transactie met een hefboom wordt altijd het rente bedrag van de financiering vooraf getoond.

Bij de aanschaf van een CFD ben je zelf niet de eigenaar van het aandeel. Je bent namelijk aan het speculeren op een koerswijziging van het aandeel. Een Nederlandse broker waarbij het mogelijk is om te handelen in CFD is Bux.

Voorbeeld van een hefboom bij CFD

Om het gebruik van een hefboom duidelijk te krijgen, is het handig om hierbij een voorbeeld te pakken. In dit voorbeeld kopen we 10 aandelen van Adyen, voor een bedrag van 1151 euro per aandeel.

BeleggenBeleggen met hefboom
Prijs per aandeel€ 1.151€ 1.151
Inleg€ 11.510€ 230.200
Hefboom1:20
Aantal aandelen10200

Zoals in bovenstaande voorbeeld te zien is, is de prijs per aandeel in beide situaties hetzelfde, evenals de inleg dat nodig is vanuit de belegger om 10 aandelen te kopen.

Echter is bij de tweede rij een hefboom van 1:20 gekozen. Hierdoor heeft de belegger 200 aandelen gekocht in plaats van de 10 aandelen waarvoor zijn inleg is. De 190 aandelen waarvoor de belegger zelf niet heeft ingelegd, zijn gefinancierd door de broker.

Voordelen en nadelen van CFD

Als belegger heb je zelf de keuze om te starten met hefbomen. Daarbij is het goed om vooraf duidelijk te hebben wat de voordelen en nadelen zijn, alvorens hiermee begonnen wordt.

Laten we beginnen met het grootste nadeel van beleggen met CFD, want wanneer je hieraan begint is het goed om te weten dat het verlies wat je maakt, ook met een hefboom gaat.

Stel dat het aandeel Adyen uit het voorbeeld hierboven met 2% daalt, dan staat de waarde van het aandeel op 1127.98 euro per aandeel, wat een verlies van € 23.02 euro per aandeel is. Omdat je bij een hefboom een stuk meer aandelen hebt gekocht, is het verlies ook direct een stuk hoger.

Voorbeeld met een daling van 2% van het aandeel:

BeleggenBeleggen met hefboom
Huidige prijs per aandeel€ 1151€ 1.151
Inleg€ 11.510€ 11.510
Hefboom1:20
Aantal aandelen10200
Huidige waarde€ 11.510€ 230.200
Verlies€ 230,20€ 4.604

Zoals het voorbeeld aangeeft, is het verlies bij een daling van 2% niet 230,20 euro, maar door de hefboom dus 20 keer meer, namelijk 4604 euro.

Bovenstaande voorbeeld kan ook omgedraaid worden, waarbij het aandeel stijgt. In dat geval was de winst niet een keer de inleg, maar 20 keer de inleg. Uiteraard moet je wel rekening houden dat je over het bedrag wat door de broker gefinancierd wordt, rente moet betalen, wat van je winst afgaat.

Een ander voordeel dat CFD beleggen met zich meebrengt, is dat wanneer er weinig beweging in de aandelenmarkt zit, jouw winst of verlies alsnog wel flink veranderd ten opzichte van je inleg. Dat alles omdat je fors meer aandelen hebt gekocht dan je inleg was.

Wat is een margin call?

Een margin call is een actie welke start zodra er niet meer voldoende geld op je account bij de broker hebt staan wanneer de CFD daalt en onder je account balans komt. Op dat moment worden alle posities in aandelen verkocht.

Een margin call is een veiligheidsmaatregelen waarmee je dus eigenlijk niet in het rood kan komen op het account bij de broker. Bij elke broker in de Europese Unie kan je saldo niet onder een nul waarde komen.

Zodra de margin call optreed, worden ook al je andere aandelen verkocht, wat niet altijd de gewenste actie kan zijn. Het is daarom aan te raden om een CFD altijd te kopen met een vooraf ingestelde stopkoers. Zodra de stopkoers aangetikt wordt, wordt de CFD automatisch verkocht en kies je bewust voor een verlies.

Conclusie

Beleggen brengt risico’s met zich mee, zeker wanneer je gebruik wilt gaan maken van een CFD. De koersen gaan door een hefboom een stuk harder omhoog of omlaag, waardoor winst of verlies een stuk sneller plaatst vindt.

Denk bij de aanschaf van een CFD altijd goed na voordat je deze aanschaft en stel bij voorkeur duidelijk een stopkoers in.