Handelen in olie contracten als particuliere belegger, hoe werkt dat?

Beleggen in olie contracten kan een interessante optie zijn wanneer koersschommelingen omtrent de prijs plaats vinden. De prijs van de olie wordt bepaald door meerdere factoren, waarbij vraag een aanbod een belangrijk onderdeel is.

Olie wordt door vele verschillende landen uit de grond gepompt. Door prijsafspraken van het OPEC kartel wordt er een beperkte hoeveelheid olie opgepompt, om zo de prijs hoog te houden. Dit kartel bestaat uit een groot aantal landen verdeeld over de wereld, die soms met elkaar in de clinch liggen en daardoor afspraken niet nakomen.

Welke olie contracten zijn er?

Er zijn vele verschillende olie contracten. Op de website OilPrice staan alle koersen van de huidige contracten. Contracten lopen tot de maand dat de afname van de olie plaatst vindt. Hierdoor kan je handelen in contracten die bijna aflopen, maar ook in contracten die pas een paar maanden later aflopen. De einddatum van het contract staat altijd duidelijk vermeld.

De prijs van de olie verschilt per contract maand, maar ook per locatie waar het gepompt wordt. Zo kan het voorkomen dat de prijs van Amerikaanse olie WTI Crude lager is dan Brent olie uit Europa, omdat de locatie gunstiger ligt voor afname. Daarnaast is de kwaliteit per locatie anders.

Lees ook:  Welke landen hebben invloed op de olie prijs?

Over het algemeen zijn er drie grote olie contracten, namelijk:

  • WTI Crude, Amerikaanse olie uit Texas (West Texas Intermediate);
  • Brent, olie uit de Noordzee wat is vernoemd naar het gelijknamige olieveld;
  • OPEC basket, een verzameling van olie van de aangesloten OPEC landen.

Hoe handel je als particulier in olie?

Handelen in olie contracten met BUX

Als particulier kan je niet zomaar een olie contract kopen. Misschien gelukkig ook maar, want stel dat je het contract wel hebt gekocht en geen koper meer kan vinden, ben je verplicht om de ruwe olie op te halen. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden!

Als particulier kan je met de app van Bux middels CFD handelen in olie contracten. Dat betekend dat je niet het olie contract koopt, maar speculeert op een koerswijziging van het oliecontract. Wanneer je handelt in CFD kan je zelf je inleg bepalen om vervolgens geld te verdienen of verliezen bij een koerswijziging. Hou daarbij goed het nieuws in de gaten over de factoren dat de olieprijs kunnen beïnvloeden.

Wat zijn alternatieven voor handelen in olie contracten?

Als particulier kan je alleen speculeren op koers wijzigingen van olie contracten, waardoor je geen bezit hebt. Een alternatief om toch een bezit te hebben, is handelen in aandelen van bedrijven die zich bezig houden met olie. Hierdoor handel je niet direct in oliecontracten, maar stijgt je portefeuille van aandelen wel bij een hogere contractprijs.

Lees ook:  Wat beïnvloedt de olieprijzen? Drie cruciale factoren!

Voorbeelden van aandelen die je zou kunnen kopen zijn Shell, Fugro of het Amerikaanse ExxonMobil. Het grootste oliebedrijf van de wereld is Saudi Aramco, waarvan het grootste deel van de aandelen eigendom is van de staat Saudi-Arabië.