Welke landen hebben invloed op de olie prijs?
Olie ligt bij verschillende continenten van de wereld in de grond. De meeste olie ligt in Saudi-Arabië, maar ook andere landen zoals Amerika, Noorwegen en Venezuela beschikken over olievelden.
Uiteindelijk is de kwaliteit van de olie per olieveld verschillend. Deze kwaliteit kan invloed hebben op het bedrag dat gevraagd kan worden voor ruwe olie. De prijs van olie is afhankelijk van de hoeveelheid vraag en aanbod naar olie, maar door afspraken van het OPEC kartel wordt de prijs veelal omhoog gedreven. Naast het OPEC kartel zijn er een aantal landen die behoorlijke invloed kunnen hebben op de olie prijs.
Grootste olievelden liggen in het Midden-Oosten
Het grootste olieveld is Ghawar in Saudi-Arabië. Het veld heeft een omtrek van 280 bij 30 kilometer en is volledig eigendom van de grootste olie producent van de wereld, Saudi Aramco. Over het olieveld is maar weinig bekend, wat voornamelijk komt doordat het streng wordt bewaakt en er weinig informatie over wordt gedeeld. Het olieveld Ghawar zou nog goed zijn voor ongeveer 75 tot 83 miljard vaten olie.
Het tweede grootste olieveld van de wereld ligt in Koeweit, tevens het Midden-Oosten. Het olieveld heeft de naam Burgan, is goed voor ongeveer 66 tot 72 miljard vaten olie en ligt midden in de woestijn van Koeweit. Het derde olieveld van de wereld, Lulu Esfandiar, ligt in Iran en is goed voor 30 miljard vaten olie.
Welke landen behoren tot het OPEC kartel?
Het OPEC kartel is een samenwerking van landen die samen afspreken om een beperkte hoeveelheid olie uit de grond te pompen. De samenwerking moet voorkomen dat er meer olie uit de grond wordt gepompt dan de vraag naar olie. Hierdoor kan de vraagprijs van ruwe olie hoog blijven en wordt er veel verdiend aan de grondstof.
Het OPEC kartel is ontstaan in 1960 door een initiatief van Iran en Venezuela, waarbij Saoedi-Arabië, Irak en Koeweit zich aansloten. Andere landen die zich later aansloten zijn Libië (1962), Verenigde Arabische Emiraten (1967), Algerije (1969), Nigeria (1971), Gabon (2016), Angola (2007), Equatoriaal-Guinea (2017) en Congo-Brazzaville (2018).
Niet alle landen die olie produceren zijn onderdeel van het OPEC kartel. Zo zijn de Verenigde Staten, Noorwegen en Brazilië geen onderdeel. Daarnaast zijn sommige landen ook weer gestopt met het kartel, bijvoorbeeld Qatar.
Welke landen bepalen de olie prijs?
De koersschommeling van olie wordt voornamelijk bepaald door conflicten tussen de olie landen. Grote spelers daarbij zijn Iran, Saudi-Arabië, de Verenigde Staten, Rusland en China.
In 2019 voerde Iran bijvoorbeeld een aanval uit met drones op de olievelden van Saudi-Arabië. Hierdoor ontstond een onzekerheid op de beschikbare olie, waardoor de prijs in korte tijd fors steeg. Een ander groot conflict speelde zich af in het voorjaar van 2020, waarbij grootmachten Rusland en Saudi-Arabië het niet eens konden worden over een productiebeperking, waardoor beide landen met volledige kracht gingen pompen en een overvloed van olie op de markt beschikbaar kwam.
De Verenigde Staten is geen onderdeel van de OPEC, maar kan als wereldmacht middels door politieke bewegingen de olieprijs sturen. China is door de vele fabrieken in het land een grote afnemer van olie.