Wat beïnvloedt de olieprijzen? Drie cruciale factoren!

De olieprijzen worden bepaald door handelaren die bieden op contracten van olie-futures op de grondstoffenmarkt. Hierdoor veranderen de olieprijzen dagelijks, afhankelijk van hoe de handel die dag verliep.

De olie-futures contracten zijn overeenkomsten om op een bepaalde datum in de toekomst olie te kopen of verkopen voor een overeengekomen prijs. Ze worden uitgevoerd op de grondstoffenbeurs door handelaren die zijn geregistreerd bij de Commodities Futures Trading Commission. Grondstoffen worden al meer dan 100 jaar verhandeld.

Handelaren in grondstoffen zijn onder te verdelen in twee categorieën. De meeste zijn vertegenwoordigers van bedrijven die daadwerkelijk olie gebruiken. Ze kopen olie voor levering op een toekomstige datum tegen de vaste prijs. De tweede categorie bestaat uit handelaren met als enige doel om geld te verdienen aan veranderingen in de olieprijs.

Welke factoren bepalen de prijs van olie?

Er zijn drie factoren die de prijs van olie bepalen. Het gaat daarbij om het OPEC akkoord, de mogelijkheid om reserves van olie op te slaan en de vraag naar olie.

OPEC akkoord

Er zijn drie belangrijke factoren waar handelaren in grondstoffen naar kijken bij het handelen in olie. Een van deze factoren is het OPEC akkoord, waarbij Saudi Arabië met verschillende andere landen een akkoord heeft om een maximale hoeveelheid olie op te pompen.

Lees ook:  Welke landen hebben invloed op de olie prijs?

Door dit akkoord wordt er minder olie uit de grond gepompt, waardoor er schaarste op de markt ontstaat en de prijs hoog blijft. De OPEC is in 1973 opgericht en is verantwoordelijk voor ongeveer 61% van de olie van de grondstoffenmarkt.

Reserves van olie

De tweede factor voor het bepalen van de prijs is de reserves van olie. Dit is olie dat reeds gekocht is en bewaard wordt boven de grond. Wanneer de prijs van olie stijgt, wordt vaak overwogen om deze reserves te gebruiken, om zo niet de hoge prijs voor olie te moeten betalen.

Door de grote reservecapaciteit van Saudi-Arabië heeft het land een zeer gunstige positie voor het bepalen van de prijs door olie op te slaan wanneer er minder vraag is. Het pompen van olie is namelijk een proces dat niet gemakkelijk stilgelegd kan worden. Het kunnen opslaan van olie boven de grond is hierdoor een manier om de productie door te laten gaan in tijden dat er minder vraag is naar olie.

De vraag naar olie

Tot slot is de vraag naar olie een belangrijke factor om de prijs te bepalen. De vraag van olie komt voornamelijk vanuit de Verenigde Staten en China. Wanneer de vraag naar olie hoog is, zal de prijs stijgen, omdat er maar een beperkte hoeveelheid olie wordt gepompt.

Lees ook:  Handelen in olie contracten als particuliere belegger, hoe werkt dat?

Op 20 april 2020 lag een groot deel van de wereldeconomie stil vanwege de COVID-19 pandemie. Olie werd al lange tijd opgeslagen in reserves welke vol raakte. Hierdoor daalde de vraag naar olie naar een nieuw dieptepunt, de prijs van olie contracten voor de maand mei storten in naar een historische negatieve prijs.

Verschillen van olie

Olie zit onder de grond in verschillende locaties van de wereld. In het Midden Oosten liggen de meeste olievelden, maar ook in Amerika, Noorwegen en zelfs Nederland liggen olievelden. Het land met de meeste olie is Venezuela, maar vanwege een handelsembargo is het voor het land niet mogelijk om de olie te verhandelen.

De prijs van olie verschilt per afkomst. De prijs dat wordt geboden voor olie is gebaseerd op een vat ruwe olie. Een vat bevat 42 Gallons, ofwel 159 liter olie.