Wat is de S&P 500?

De S&P 500 is een index van 500 aandelen van de New York Stock Exchange (NYSE) en NASDAQ. Grotendeels bestaat de index uit Amerikaanse bedrijven, maar ook een aantal bedrijven buiten Amerika. Bedrijven die gevestigd zijn buiten de Verenigde Staten kunnen in de index worden opgenomen, onder voorwaarde dat ze wel genoteerd zijn aan de NYSE of NASDAQ.

Omdat de S&P 500 een verzameling is van 500 verschillende bedrijven, geeft deze index een goede indruk van de algemene stijging of daling van aandelen.

Wie is Standard & Poor’s?

De S&P 500 is opgericht in maart 1957 door Standard & Poor’s, om de algemene beursprestaties in een breed scala van industrieën en bedrijven te kunnen volgen. Hierdoor is de S&P anders dan de Dow Jones, die slechts 30 grote bedrijven volgt. Daarnaast is het diverser en minder technisch gericht dan de NASDAQ-index.

Standard & Poor’s, tegenwoordig bekend als S&P Global Ratings, is een Amerikaanse kredietbeoordelaar. Het bedrijf doet financieel onderzoek en publiceert analyses over aandelen, obligaties en grondstoffen. S&P wordt beschouwd als de grootste kredietbeoordelaar van de Verenigde Staten.

Waarom willen bedrijven in de S&P 500 staan?

De S&P 500 wordt samengesteld door een commissie van S&P. Om in deze index te kunnen komen, lobbyen bedrijven bij deze commissie. Bedrijven lobbyen voor opname in de index omdat de koersen na opname in de index meestal stijgen nadat ze zijn toegevoegd.

Bedrijven lobbyen omdat veel geldbeheerders de volledige index kopen. Daarnaast vallen individuele aandelen sneller op in de S&P 500 en zullen particulieren of bedrijven hierdoor sneller in investeren, wat bijna altijd een voor een grotere vraag in de aandelen zorgt.

Hoe kan je zelf in de S&P 500 handelen?

Bijna elke Nederlandse broker stelt je in staat om te handelen in Amerikaanse aandelen. Daarbij is het ook mogelijk om in de aandelen van de S&P 500 te handelen.

Wil je speculeren op een koers wijziging in de index? Met de app van BUX kan je speculeren op een stijging of daling van S&P index koers. Daarbij kan je zelf een bedrag aangeven, zonder dat je van alle aandelen 1 stuks moet kopen.