Wat is een Bitcoin en hoe werkt het?

Bitcoin, vaak omschreven als een cryptocurrency, een virtuele valuta of een digitale valuta, is een vorm van geld dat volledig virtueel is. De digitale valuta kan gebruikt worden om producten en diensten te kopen, maar niet veel winkels accepteren Bitcoin. Daarnaast is de Bitcoin in sommige landen zelfs verboden als betaalmiddel.

Hoe werkt de Bitcoin?

Elke Bitcoin is in feite een computerbestand dat wordt opgeslagen in een ‘digitale portemonnee’-app op een smartphone of computer. Mensen kunnen Bitcoins (of een deel ervan) naar uw digitale portemonnee sturen en u kunt Bitcoins naar andere mensen sturen.

Elke transactie wordt geregistreerd in een openbare lijst die de blockchain wordt genoemd. Dit maakt het mogelijk om de geschiedenis van Bitcoins te traceren om te voorkomen dat mensen munten uitgeven die ze niet bezitten, kopie├źn maken of transacties ongedaan maken.

Het is mogelijk om uw Bitcoin-portemonnee te verliezen of uw Bitcoins te verwijderen en ze voor altijd te verliezen. Er zijn ook diefstallen van websites waarmee u uw Bitcoins op afstand kunt opslaan.

De waarde van Bitcoins is in de loop der jaren gestegen en gedaald sinds het werd gemaakt in 2009 en sommige mensen denken niet dat het veilig is om van je ‘echte’ geld Bitcoins te maken.

Hoe kom je aan bitcoins?

Er zijn drie manieren waarop mensen Bitcoins krijgen.

  • Kopen met ‘echt’ geld.
  • Spullen of diensten verkopen en mensen je laten betalen met Bitcoins.
  • Of ze kunnen met een computer worden gemaakt, dit wordt ook wel ‘minen’ genoemt

Hoe wordt een bitcoin gemaakt?

Om het Bitcoin-systeem te laten werken, kunnen mensen hun computerprocessen voor iedereen uitvoeren. De computers zijn gemaakt om ongelooflijk moeilijke sommen uit te rekenen. Af en toe worden ze beloond met een Bitcoin die de eigenaar kan houden.

Mensen zetten krachtige computers op om Bitcoins te proberen te krijgen. Dit heet minen. De sommen worden steeds moeilijker, om zo te voorkomen dat er te veel Bitcoins worden gegenereerd. Minen is tegenwoordig niet heel rendabel meer, omdat de stroomkosten die nodig zijn bij het minen vaak duurder zijn dan de oplevering.